subota, 22. srpnja 2017.

Održavanje našeg mentalnog vrta

(Odlomak iz knjige, ljubi Vas Vaša Brigita! )
2015./2016.god


'Imate, recimo vrt. Vrt je zapušten. Pun je korova, smeća, starih stvari a Vi želite svježe, predivno, prelijepo mirisno cvijeće i zelenilo u njemu. Šta ćete uraditi? Na korov i smeće saditi novo, lijepo cvijeće? Koliko od tog cvijeća će uspjeti u takvim okolnostima vrta?

Prvo ćete OČISTITI SMEĆE, počupati korov i ukloniti ga. A onda? Onda ćete zemlju pripremiti za nove usjeve. A onda? Onda ćete zasaditi sjeme, drveće, mladike.
I šta onda?

E tu dolazimo do onoga što je treći korak promjena a to je ODRŽAVANJE I NJEGOVANJE NOVE SITUACIJE, ONE BOLJE. Kako? Redovito.
Da, može se desiti da neko vrijeme zapustite svoj dom ili vrt, ali opet ćete napraviti ovisno o tome koliko dugo ste ga zapustili ili koliko se smeća nakupilo, istu stvar -ukloniti smeće i nastaviti održavati novo stanje. Neki komad namještaja možda će se iskidati, neke biljke će možda uvenuti a šta Vi možete? Pokušati popraviti staro ili kupiti novo i zasaditi nove. Ali proces je isti, jer sad već znamo kako stvari funkcioniraju, zar ne?

Znači, onog trena, kad smo OSVIJESTILI PROBLEM (DETEKTIRALI SMEĆE I ODREDILI CILJ), PODUZIMAMO KORAKE KA TOM CILJU.

-ČISTIMO SMEĆE 

-UKLANJAMO KOROV 

-PRIPREMAMO TLO I U NAŠEM VRTU 

-SADIMO NOVE BILJKE ILI BAR ODRŽAVAMO ČISTOĆU.

I onda smo došli do stavke ODRŽAVANJA NOVE SITUACIJE.

To održavanje je jako bitno.
Da bi vam dom bio čist, lijep i ugodan morate ga održavati redovito.
Da bi vrt zazelenio, cvijeće procvalo, morate ga održavati. Njegovati. Zalijevati. Brinuti o njemu.

Tako je i sa nama samima.
Da bi Vam sa samim sobom i sa svakim segmentom života bilo kao sa predivnim domom i živim, prekrasnim vrtom, morate redovito ‘brinuti o sebi’ (brinuti je samo metafora za zdravu, prirodnu brigu o sebi na pozitivan način i isključuje bilo kakvu pravu brigu uistinu).

MORATE PAZITI NA SEBE, NA MISLI KOJE MISLITE, NA OSJEĆANJA KOJA OSJEĆATE, NA VAŠE SNOVE I ŽELJE, TEŽNJE I AMBICIJE.




Ne možete vrt zapustiti i očekivati da će on zauvijek biti bez korova i da će se održavati sam od sebe. Da, postoje predivne livade koje se naizgled održavaju same od sebe. Ali šta je to zapravo uistinu istinski ‘naizgled’ što njih održava? 
Priroda. Postoje godišnja doba. Postoji kiša koja ih napaja, postoji sunce koje ih grije i zahvaljujući kojem se odvija fotosinteza, postoje brojni mikro i makroorganizmi koji pridonose samom održavanju jedne takve prirodne oaze. I shvatite da je u to održavanje uključeno puno toga.
Shvatite i nešto drugo, a to je da svaka biljka na toj livadi ili prirodnoj oazi ma u kakvim god uvjetima bila na ovoj planeti, ima sve potrebe mehanizme da u toj istoj okolini s tim okolnostima i preživi.
Tako je i sa čovjekom.
Ako jedna biljka ima sve potrebno za živjeti na zemlji, jedna životinjica, zamislite koliko toga tek čovjek nosi u sebi za isto?
Čovjek u sebi nosi svu mudrost za živjeti i preživjeti, i to ne bilo kako, već lijepo, samo šta se desi? ČOVJEK SE UDALJI OD SVOJE BITI, OD SVOJE MUDROSTI. A kako se udalji? -Nebrigom o sebi. Zanemarivanjem samoga sebe. I šta se desi? I može li se to popraviti? Naravno da može. Ali kako? Koracima koje sam navela ranije, i onima koje ću navesti kasnije.' 

(...)





Ljubite se i volite jer ljubav je bit života! Sve Vas ljubi Vaša Brigita!

Nema komentara:

Objavi komentar