ponedjeljak, 8. siječnja 2018.

KAKO POSTIĆI VELIKI USPJEH I OSTATI ZDRAV?

           (Odlomak iz nove knjige, Vaša Brigita)


KAKO POSTIĆI VELIKI USPJEH I OSTATI ZDRAV?


KAKO BORBA ZA PREŽIVLJAVANJEM I BORBA ZA USPJEHOM NARUŠE ZDRAVLJE?



ZAŠTO JE ZDRAVLJE BITNO?


Mislim da je na ovo pitanje svima jasan odgovor međutim zašto se te najosnovnije stvari putem zaborave? 
Život je u svakom trenutku povijesti u svom društvenom očitovanju nosio neke značajne promjene i trendove koji su bili 'ispred svog vremena' i ljudi su se morali naučiti nositi s njima. I upravo u tom dašku novoga uvijek nastupi strka koja čovjeka ponese. 
Žurba da sve stigne, da je u toku sa svime, da je život koji vodi u skladu sa maksimumom koji očekuje, te obveze koje se svakodnevno nameću same po sebi, doprinose 'gubljenju' čovjeka u svemu tome i udaljavanju od sebe samoga, ponajviše od brige o sebi i svom životu. 
Niski socijalni standard, financijski problemi (problemi materijalne prirode), problemi egzistencije, čovjeka toliko okupiraju da on zapravo trčeći za ostvarenjem svega toga, najčešće izgubi zdravlje ali i borba i želja za još više i još bolje, rezultiraju istim -narušenim zdravljem.

Shodno tome, stvara se začarani krug na ovom nivou a to je da STALNA BRIGA OKO EGZISTENCIJE (makar u pitanju bilo više i bolje) NARUŠAVA ZDRAVLJE A S DRUGE STRANE AKO JE EGZISTENCIJA UGROŽENA, TO ĆE OPET SAMO PO SEBI ZDRAVLJE NARUŠITI.

Bez EGZISTENCIJSKE SIGURNOSTI (NAIZGLED) I STABILNOSTI, NEMA NI KVALITETNE RAZINE ZDRAVLJA A S DRUGE STRANE, STALNA BRIGA I STRKA OKO TOGA I ZA TIME, OPET DOVODI DO NJEGOVOG POGORŠANJA (PADA).




ŠTA JE ONDA OPTIMALNO?




Idealno bi bilo živjeti u uvjetima u kojima su ne samo osnovne životne potrebe zadovoljene, već potrebe svakog čovjeka PONAOSOB, ne bi li se on mogao s radošću, zanosom i idealnom dozom 'adrenalina' posvetiti sticanju, održavanju i uživanju u bilo kojem pa i materijalnom blagostanju. 
Međutim, rijetko tko uspije ne samo postići zadovoljavajući harmonični nivo, nego ga prepoznati i uživati u njemu kad on možda i jeste dosegnut.




Većina pak ljudi:

- ili nema zadovoljene ni najosnovnije potrebe pa im zdravlje zbog toga biva narušeno (konstantni stres s posljedičnim negativnim učinkom na zdravlje kad tad, plus posljedice same neimaštine odnosno niskog životnog standarda, na zdravlje)

- ili su čovjeku 'apetiti visoki' (zbog vlastitih ili tuđe nametnutih 'pravila života') te je on opet pod stalnim stresom jer ga to što ima ne umiruje dovoljno i on je stalno u stresu od žurbe za imanjem više, i opet se dešava kao u situaciji neimaštine, narušavanje zdravlja.
Naizgled je druga situacija manje teška jer se konstantnije uživa u svim blagodatima, što jeste lakše od života u gladi i u nedostatku svega onoga za šta čovjek biva zakinut kad mu je egzistencija upitna. Međutim kad se dogodi pogoršanje zdravlja, oba pojedinca jednako pate (iako opet o standardu ovisi i liječenje i oporavak), međutim u najkrajnijim primjerima kad se desi smrtni ishod, zapravo je svejedno kako je tko umro, jer je gubitak u oba slučaja. Gubitak ljudskih života.

Zato je zapravo JAKO BITNO VODITI BRIGU O ZDRAVLJU SVO VRIJEME SVOG ŽIVOTA, BEZ OBZIRA NA UVJETE ŽIVOTA, KOLIKO SE MAKSIMALNO MOŽE ne bi li se ZDRAVLJE OČUVALO.




Bitno je podizati kvalitetu života, a u isto vrijeme ne zaboraviti brigu o vlastitom zdravlju!





Idealna situacija je ona u kojoj čovjek VJEŠTO BALANSIRA IZMEĐU ZARADE I OPUŠTANJA I UŽIVANJA U OSTVARENOME (VREMENA POSVEĆENOG SEBI I VOLJENIMA, TE VREMENU KOJE MU NA NEKI NAČIN ČUVA FIZIČKO, PSIHIČKO I DUŠEVNO (DUHOVNO) ZDRAVLJE).
         A to ćemo ovdje naučiti kako postići i zadržati.
     




Ostatak u knjizi.






S ljubavlju,

Vaša Brigita

Nema komentara:

Objavi komentar