četvrtak, 2. studenoga 2017.

KOLIKO ČOVJEKU TREBA VREMENA DA PROMIJENI MIŠLJENJE O NEČEMU?



(Prilagođen članak iz nove knjige 'Zaronimo u vlastite dubine i nađimo svoju Mudrost', Brigita Čolić)


AKO SE PROMIJENI ČINJENICA O NEČEM, DA LI, USTVARI, BITNIJE KADA I KOLIKO ĆE VAM TREBATI DA PROMIJENITE I MIŠLJENJE O TOM ISTOM?

'Nedavno sam vidjela reklamu 'Ako se promijene činjenice, ja promijenim svoje mišljenje, a ti?' i nagnala me da Vam koju riječ napišem o tome nevezano uz samu svrhu i temetiku te reklame. 
Ova rečenica ima dosta smisla i takva doslovna kakva jeste s djelovanjem u istom trenutku bila bi izvediva kao stvarna automatska reakcija ako ste robot a ne čovjek. 
O čemu se zapravo radi kad gledamo iz kuta psihoanalize i ljudskog funkcioniranja odnosno djelovanja u recimo baš ovakvoj situaciji? 
AKO SE U VEZI NEČEGA PROMIJENE ČINJENICE, DA LI ČOVJEK AUTOMATSKI PROMIJENI I SVOJE MIŠLJANJE O TOM ISTOM? U većini slučajeva NE (osim ako ni prvo mišljenje nije stekao površno i bilo mu je nebitno i/ili je dosta povodljiv i bez razmišljanja, automatski  usvaja 'činjenice' i 'unaprijed već predodređena odnosno, očekivana mišljenja, i bez vlastitog razmišljanja' (ali mi ćemo ovo razmatrati iz pozicije da je čovjek ipak kognitivno biće i da 'koristi svoju glavicu')). 
Zašto? 
NAGLASAK JE NA DULJINI TRAJANJA NEKE EMOCIJE (EMOCIJA) I/ILI JAČINI ISTIH SPRAM ODREĐENE TEMATIKE. UVIJEK!!! 

AKO ZA NEŠTO (u ovom slučaju neku činjenicu o nečem) NISTE BILI JAKO VEZANI (A TO UVIJEK ODREĐUJU EMOCIJE) ČIME? DULJINOM TRAJANJA ISTE I/ILI INTENZITETOM, onda ćete se brže osloboditi 'EMOTIVNOG TERETA' VEZANOG UZ TU TEMU I LAKŠE PROMIJENITI MIŠLJENJE PROMJENOM ČINJENICA o tome istom.


Međutim, ako ste za ODREĐENU TEMU(ČINJENICU) BILI DULJE ILI/I JAČE INTENZITETOM VEZANI, onda ćete mišljenje o nečem promijeniti TEK ONDA KADA NOVE EMOCIJE UZ NOVU ČINJENICU, BILO VREMENSKOM DULJINOM DJELOVANJA ISTE, BILO JAČINOM INTENZITETA, BUDU DULJE, ODNOSNO JAČE, U ODNOSU NA EMOTIVNI TERET VEZAN UZ PRETHODNU . 

Hajdemo to svesti na ljubavne veze. 
Kada nova veza nadvlada staru? Odgovor je u doslovno 'nadvlada', bilo vremenski bilo jačinom intenziteta. 

Isto vrijedi i za nova iskustva, bilo bolja bilo gora, vezana uz išta. 

Znači, da bi čovjek promijenio mišljenje o nečem, nije dovoljno samo da se promijeni činjenica o tom objektu, već da on sam sebe oslobodi emotivnog tereta koji mu je izazvala stara činjenica, i taj isti prostor, recimo to tako, zauzmu emocije vezane uz novu činjenicu.



Ako je čovjek jako emotivno bio vezan za staru činjenicu i njegovo mišljenje će se sporije mijenjati a možda stav uopće neće (sad znate zašto), bez obzira na nove činjenice.  
Npr.u nečiju promjenu netko će vjerovati, a netko neće, ovisno kakav su mu iskustva vezana uz prvotno stanje koje je on doživio a bilo je dovoljno snažno da stvori mišljenje o tome istom ali i želja da sudjeluje u novonastaloj promjeni, opet ovisno o prethodnim iskustvima. 
Ponekad čovjek jako dugo ima neko mišljenje o nečem, ali kad se susretne sa novom činjenicom o tome istome, može se desiti da shvati da mu je to staro mišljenje bilo površno, iako je dugo trajalo, i da ga je prisvojio 'usput' (često od drugih), 
i daljnom analizom na osnovu novih spoznaja, isto promijeni 'uključujući' svoj mozak u stvaranje novog ali opet ovisno o tome kakav je, kakva su mu životna iskustva te afiniteti u sadašnjosti i važnost te teme. 

Većina ljudi mijenja svoja mišljenja međutim vremenski nekima treba više a nekima manje da bi se to desilo i DIREKTNO JE VEZANO UZ EMOCIJE KOJE ČOVJEK IMA VEZANE UZ TO ISTO.

Nema komentara:

Objavi komentar