utorak, 5. prosinca 2017.

CIKLUS: UČIMO O EMOCIJAMA

(Odlomak iz nove knjige, ljubi Vas Vaša Brigita!)







BIJES je kao i sve druge emocije, PRIRODNA EMOCIJA.


Sve dok se zna upravljati njime i dokle god se njegova snaga kanalizira i transformira u nešto pozitivno, do tad je i on sam bezopasan i još više, koristan za onoga tko ga osjeća.
A za njega, kao emociju, upravo je to najbitnije -DA OSTANE BEZOPASAN U SVOM IZRIČAJU, KAKO PO ONOGA TKO GA OSJEĆA, TAKO I PO NJEGOVU OKOLINU.


Kako se bijes može kanalizirati i transformirati? 
-Raznim fizičkim aktivnostima (brzo hodanje, trčanje, skakanje, plesanje, boks, udaranje bubnjeva, udaranje jastuka...) jedino što najčešće uistinu djeluje jeste preduvjet da to bude ii učinkoviti, jeste da su te fizičke aktivnosti energičnije jer se na taj način čovjek osjeća kao da bijes doslovno izbacuje iz sebe, i nakon toga dolazi olakšanje, mir, dobro raspoloženje (naravno, sve ovisi i o tome koliki bijes osoba osjeća) 
POZITIVAN REZULTAT JE BISTRA GLAVA I TREZVENIJE RAZMIŠLJANJE a samim tim i pronalazak pozitivnog (konstruktivnog) rješenja za ono što čovjeka muči. 
Pored takvog načina 'izbacivanja' bijesa, ljudi češće pribjegavaju onome što im je više 'pri ruci' i ne traži neku posebnu pripremu a to je VERBALNI NAČIN IZBACIVANJA i to u obliku pričanja povišenim tonom, 'deranja', 'vikanja', 'vrištanja', ali može i glasnog, energičnijeg pjevanja.
GLUMA je također jedan od načina kojim se bijes može pozitivno (konstruktivno) 'izbaciti' i iskoristiti.




Bijes je zapamtite, prirodna emocija kao reakcija na nešto što Vas ljuti (nepravda, vaše doživljavanje nečega kao takvoga, zavist...) ali je opet ponavljam, NAJBITNIJE DA OSTANE BEZOPASAN I POŽELJNO JE ČAK, KORISTAN ZA VAS ( I VAŠU OKOLINU).




S ljubavlju,

Vaša Brigita

Nema komentara:

Objavi komentar