ponedjeljak, 11. prosinca 2017.

KAKO UISTINU UČINKOVITO POPRAVITI RASPOLOŽENJE (I SITUACIJU)?


Odlomak iz skore, nove knjige 'UČIMO O EMOCIJAMA', Vaša Brigita

Ako osjećate BRIGU, fali vam NADA.Ako osjećate STRAH, fali vam HRABROST.Ako osjećate PATNJU, fali vam RADOST (RASTEREĆENJE, UŽIVANJE).Ako osjećate BIJES, fali vam SPOKOJ.Ako osjećate TUGU, fali vam SREĆA.Ako ste USAMLJENI, fali vam DRUŠTVO.Ako ste LJUBOMORNI, fali vam SAMOPOUZDANJE.Ako ste ZAVIDNI, fali vam SAMOOSTVARENJE.

ŠTA GOD DA OSJEĆATE, POGLEDAJTE ŠTA JE TOME OPOZITNA EMOCIJA (STANJE).
SVE EMOCIJE SU recimo to tako, UVIJEK TU, UVIJEK SU PRISUTNE. Na mojoj emotivnoj paleti, koja vam pomaže da si vizualno to predočite, s jedne strane su UGODNE (POZITIVNE) EMOCIJE, S DRUGE STRANE MANJE UGODNE ('NEGATIVNE').
Sasvim je svejedno da li ćete ih gledati jednu nasuprot druge, jednu iznad ili ispod druge, lijevo ili desno, zapravo je svejedno jer kao što POSTOJI BIJELO POSTOJI I CRNO A IZMEĐU JE CIJELA PALETA BOJA ( i ovo se da dodatno tumačiti).
Tako je i sa dvije OPREČNE EMOCIJE.
JEDNA JE 'BIJELA', DRUGA JE 'CRNA', JEDNA JE 'SVIJETLA', DRUGA JE 'TAMNA'.

Između se nalazi cijela PALETA BOJA.


Da biste iz jednog emotivnog stanja, prešli u drugo, neophodno je da radite neke stvari (makar i samo misaono), da bi se ta promjena desila.
I samo mirovanje dovodi do promjene, ali aktivna promjena češće dovodi do bržeg rezultata.Kada osvijestite, da su emocije ovako posložene, i da će uvijek postojati i ugodne i neugodne, (manje ugodne), i da se s jedne strane nalaze jedne a s druge strane druge, onda ćete odatle krenuti mijenjati vaše trenutačno emotivno stanje koje vam možda ne odgovara.

ŠTA MOŽETE UČINITI?- Za početak jako je bitno OSVIJESTITI KAKO SE OSJEĆATE
- zatim spoznati, zaključiti, koja emocija, tj situacija se nalaze na suprotnoj strani
     
te onda ono što znači AKTIVNO KORAČANJE KA ŽELJENOM STANJU

(SITUACIJI) odnosno

 - 'BILDANJE' OSOBINA I STVARI ZBOG KOJIH TA ŽELJENA EMOCIJA RASTE I PREVLADAVA ONU PRVU (odnosno, pozitivnih aktivnosti zbog kojih se vi približavate zacrtanom cilju, situaciji npr. nekom uspjehu na poslu, privatno itd).Čovjek NE MOŽE IZBRISATI NEKU NEGATIVNU EMOCIJU, UKLONITI JE ALI MOŽE 'PRIJEĆI NA DRUGU STRANU EMOTIVNE PALETE', I OSJEĆATI SE UGODNIJE.

SVJESNIM KORACIMA DOK NE POSTANU PRIRODNI, SPONTANI, točnije DOK NE PRIJEĐU U NAVIKU.


Ostatak u knjizi,
ljubi Vas Vaša Brigita

Nema komentara:

Objavi komentar